پایگاه اینترنتی بیزینس ویک با انتشار یک مقاله دقیق و فنی از ابعاد آنچه که ایران و متحدنش می توانند از پهپاد RQ-170 بیاموزند پرده برداشت.
ایران هسته ای متن کامل این مقاله را که به قلم جان والکات نوشته و در روز شنبه 19 آذر 1390 (10 دسامبر 2011) منتشر شده، در اختیار خوانندگان خود قرار می دهد
هواپیمای بدون سرنشین سنتینل RQ-170 همچنان بسیار محرمانه است هر چند از زمانی که یکی از این هواپیماها 5 روز پیش در ایران سقوط کرد، دیگر بسیار کمتر محرمانه است. 3 مقام دفاعی آمریکا می گویند هواپیمایی که ایرانی ها روز پنج شنبه در تلویزیون نشان دادند، ظاهرا RQ-170 ساخت شرکت لاکهید مارتین است که اپراتورها 4 دسامبر تماس خود را با آن از دست دادند.
پنتاگون و سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) از اظهار نظر در خصوص این مسئله خودداری کرده اند. 3 مقام اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند بزرگ ترین نگرانی حال حاضر این است که ایرانی ها این هواپیما را در دسترس دانشمندان چینی یا روسی قرار دهند.
این هواپیما که دستگاه های ارتباطی و شناسایی پیشرفته با خود حمل می کند، طوری طراحی شده است تا در برابر رادار تقریبا نامرئی باشد.
به گفته مقامات، بررسی این هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین می تواند اطلاعاتی در خصوص دستگاه های کنترل پرواز، وسایل ارتباطی، تجهیزات ویدیویی و ساز و کارهای خود انهدامی، نقطه ایستایی و بازگشت به پایگاه، در اختیار دشمنان بالقوه و از لحاظ فناوری پیشرفته آمریکا، قرار دهد.
این مقامات درخواست کردند نامشان فاش نشود، زیرا RQ-170 بخشی از یک برنامه اطلاعات طبقه بندی شده محرمانه سیا است که طبقه بندی آن بالاتر از فوق محرمانه است و تحقیقات در خصوص مفقود شدن این هواپیما نیز محرمانه است.
به علاوه، این مقامات ناشناس می گویند بقایای هواپیمای RQ-170 می تواند به روس ها، چینی ها، ایرانی ها یا دیگر کشورها کمک کند به فناوری نشانه گیری و شناسایی با مادون قرمز (IRST) یا فناوری راداری داپلر دست یابند که تحت برخی شرایط می تواند هواپیماهای رادارگریز همچون هواپیماهای بدون سرنشین و جت های جدید اف-35 لاکهید مارتین را شناسایی کند.
همچنین این خطر وجود دارد که شکل، روکش های مخصوص، سطوح کنترل، دهانه موتور و دیگر ویژگی های منحصر به فرد این هواپیمای سرنگون شده بتواند به دیگر کشورها کمک کند هواپیماهای رادارگریز خود را بسازند یا هواپیماهای خود را همچون جنگنده رادارگریز جی-20 چین بهبود ببخشند.
مقامات اطلاعاتی می گویند دسترسی چینی ها یا روس ها به این هواپیما، بیش از تلاش احتمالی ایرانی برای مهندسی معکوس RQ-170، مایه نگرانی است که به گفته آنها، این مسئله با توجه به روکش های مخصوص و دیگر مواد مورد استفاده در این هواپیما، غیرمحتمل است.
در گزارش جدید موسسه مطالعات ملی راهبردی در دانشگاه دفاع ملی واشنگتن با عنوان «بخر، بساز یا بدزد: تلاش چین برای دستیابی به فناوری های هواپیمایی نظامی پیشرفته» آمده است که فناوری رادارگریز، اولویت مهمی برای پکن است، زیرا هیچ چیز به اندازه سطح فناوری هواپیماهای پیشرفته، قدرت نیروی هوایی یک کشور را متمایز نمی کند.
در این گزارش نتیجه گیری شده است: چین احتمالا برای دستیابی به این فناوری های هواپیمایی نظامی مهم که نمی تواند آنها را بطور قانونی از تامین کنندگان خارجی بدست بیاورد یا خود آنها را بسازد، بیش از پیش به جاسوسی متوسل خواهد شد. با این حال، دو مقام آمریکایی می گویند دولت باراک اوباما رئیس جمهور این کشور بطور جدی بمباران لاشه این هواپیما یا فرستادن نیروهای عملیات ویژه به ایران به منظور منهدم کردن یا بازبدست آوردن این هواپیما را بررسی نکرده است زیرا هر دو، اقدام به جنگ قلمداد می شود. به گفته مقامات اطلاعاتی، مهندسی معکوس سنتینل یا قطعات آن، دشوار و زمان بر است.
یکی از مقامات اطلاعاتی اعلام کرد نگران کننده ترین احتمال، صحت ادعای دوم ایران در خصوص چگونگی ساقط کردن این هواپیما یعنی از طریق هک کردن دستگاه های کنترل و سپس فرود آوردن آن است. این مقام افزود: احتمال اینکه ایرانی ها شاید با کمک چین یا روسیه، تجهیزات ارتباطات ماهواره ای این هواپیمای بدون سرنشین را هک کرده باشند، دو برابر نگران کننده است زیرا معنایش آن است که افسران واحد جنگ اینترنتی ایران یا دیگران توانسته اند ساز و کارهای خودکار خود انهدامی، نقطه ایستایی و بازگشت به پایگاه سنتینل را از کار بیندازند. این ساز و کارها برای این طراحی شده اند تا اگر اپراتورهای این هواپیما در پایگاه های هوایی کریچ لیک یا تونوپا تست رینج در ایالت نوادا تماس خود را با آن از دست دادند، از افتادن فناوری محرمانه ارتباطی، شناسایی، راداری، نوری و کنترل پرواز این هواپیما به دست دشمن جلوگیری شود.
یکی از این مقامات اعلام کرد در سال های اخیر، هکرهای رایانه که گمان می رود بخش از تلاش های گسترده جاسوسی اینترنتی روسیه یا چین باشند، به شبکه های رایانه ای چندین پیمانکار دفاعی از جمله لاکهید مارتین حمله کرده اند، به دو ایستگاه ماهواره ای زمینی نفوذ کرده اند و نرم افزارهای ضبط ضربات کیبورد (کی لاگینگ) در برخی از رایانه های نظامی نصب کرده اند که برخی از این رایانه ها برای کنترل هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی استفاده می شوند.
معلوم نیست که آیا این بدافزارها در رایانه های RQ-170 پیدا شده اند یا اینکه این نرم افزارها فقط در رایانه های مورد استفاده برای کنترل هواپیماهای بدون سرنشین کمتر پیشرفته که توسط نیروی هوایی آمریکا و سیا در افغانستان، پاکستان، یمن، سومالی و دیگر نقاط استفاده می شوند، کشف شده اند.
دو مقامات اطلاعاتی آمریکا می گویند به رغم اینکه شبکه های رایانه ای هواپیماهای بدون سرنشین و دیگر شبکه های اطلاعاتی و نظامی از اینترنت عمومی جدا نگه داشته می شوند ولی بازرسان، چندین مورد را کشف کرده اند که در آنها، فلش مموری های محتوی بدافزارهای چینی یا دیگر بدافزارها، شبکه های محرمانه را آلوده کرده اند. آنها اعلام کردند چنین آلودگی هایی اغلب به سرعت گسترش پیدا کرده اند و ریشه کن کردن آنها بسیار دشوار بوده است.
هواپیمای سرنگون شده در ایران برای نخستین بار به مدت دو دقیقه و نیم در کانال تلویزیونی دولتی پرس تی وی ایران به نمایش درآمد. دو مقام آشنا با برنامه هواپیماهای RQ-170 می گویند برخی از جزئیات از جمله خطوط روی بدنه هواپیما، درگاه های دسترسی و مکش هوای غیرعادی آن ظاهرا تایید می کند که این همان هواپیما است. خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا) گزارش داد وزارت خارجه به نقض حریم هوایی ایران توسط هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکایی در چهارم دسامبر -همان روزی که نیروهای ایرانی مدعی شدند این هواپیما را در 140 مایلی مرز این کشور با افغانستان سرنگون کرده اند- اعتراض کرده است. مقامات آمریکایی اعلام کرده اند هواپیمای RQ-170 در حال انجام ماموریت شناسایی داخل حریم هوایی ایران بوده است که اپراتورها، تماس خود را با آن از دست داده اند. به گفته مقامات آمریکا مدت 3 سال، دو نوع پرواز شناسایی بدون سرنشین بر فراز ایران و در طول مرز این کشور با افغانستان از پایگاه هوایی سابق شوروی در شیندند در استان هرات در غرب افغانستان انجام داده است. این مقامات می گویند به علاوه تحت نظر داشتن ساخت و ساز و دیگر فعالیت ها در تاسیسات هسته ای ایران از ارتفاع بالا، سیا از هواپیماهای بدون سرنشین برای تحت نظر داشتن عبور و مرور مرزی و حمایت ایران از شورشیان استفاده کرده است. سیا و نه نیروی هوایی آمریکا این ماموریت ها را داخل ایران انجام می دهد، پس این عملیات مخفیانه است و دولت آمریکا می تواند آن را تکذیب کند.
نوشته شده در تاریخ
چهارشنبه 90 آذر 30 توسط
حق جو
